Mecanismul de creare al banilor. Tu stii cum se creeaza banii?
Despre bani am aflat ca exista in copilarie cam pe la 5-6 ani din cate imi aduc aminte dupa ce am invatat sa numar si sa-i observ pe parintii mei ca folosesc bani la cumparaturi. Ei bine, cam atunci am primit notiunile de baza despre bani si de atunci am dobandit acele credințe profunde legate de bani.
Totusi, pe parcursul anilor cunostintele mele legate de acest subiect nu au devenit substantial mai complexe pentru ca parintii mei m-au invatat ceea ce stiau si ei iar la scoala nu pot spune ca am invatat cum stau concret lucrurile in directia asta, banii fiind un subiect oarecum tabu, oamenii preferand sa pretinda ca sunt prosperi decat sa recunoasca cum stau de fapt la acest capitol.
Urmatorul nivel al cunoasterii mele in ceea ce priveste banii l-am atins cu ajutorul lui David care m-a ajutat sa inteleg mecanismul de creare al banilor care sunt atat de prezenti in viata noastra, pentru care muncim si pe care ni-i dorim.
Era inceput de primavara si m-am intanit cu David imediat dupa ora 18:00. Imi amintesc ca eu ma plangeam ca am cheltuieli mari in acea perioada si nu am suficienti bani … David m-a adresat o intrebare simpla la care credeam ca stiu raspunsul insa cei mai multi prieteni ai mei nu ar avea un raspuns clar… David mi-a adresat urmatoarea intrebare:
-Adam, tu stii cum se creeaza banii?
-Nu inteleg intrebarea! Cine sa-i creeze?
-Adica cum ajung banii sa existe in portoflelul tau sau in cont? Cine tipareste efectiv bancnotele fizice pe care le ai in portofel sau cine creeza banii din contul tau bancar?
-Aaaah…Statul?? am raspuns eu nedumirit dar nu asta era ceea ce voia David sa auda. El a zambit si din expresia fetei lui am inteles ca nu era multumit cu acest raspuns.
-Adam, te intrebam daca stii mecanismul prin care „Statul” despre care spui tu tipareste banii. Uite, iti dau un indiciu, daca ai curiozitatea, poti scoate o bancnota din portofel si te rog sa citesti ce scrie pe ea.
Am acceptat provocarea pentru ca m-a facut curios.
-Ok David, vad o serie, vad imaginea unei persoane, vad valoarea bancnotei si mai vad scris „BANCA NATIONALA A ROMANIEI”
-Si ce poti deduce din asta?
-As zice ca Banca Nationala a Romaniei a emis acesta bancnota. Am zis eu multumit de raspuns.
-Asa este Adam, Banca Centrala a fiecarei tari emite moneda adica BNR in cazul nostru. La inceputuri crearea banilor era o realitate fizica. Dupa ce oamenii au renuntat sa mai faca schimburi de produse intre ai au apelat la metale pretioase cum ar fi aurul si argintul si au creat monede, apoi echivalentul acestor monede a fost exprimat in bilete de banca prin care banca iti permitea sa ridici aurul scris pe ele si asa au aparut bancnotele de hartie si mai tarziu bancnotele din plastic.
-Da, imi pare cunoscuta povestea asta…
-Asa cum ziceam, de la inceputuri bancnotele au fost emise de bancile centrale si apoi puse in circulatie. Tot la inceputuri bancile centrale aveau rezerve de aur si in baza acestor rezerve puteau sa emita moneda adica sa creeze bani noi. Ulterior au aparut banii electronici care nu exista sub forma fizica.
-David, din cate stiu eu nu se mai foloseste acest standard adica nu se mai emite moneda doar in baza rezervelor de aur.
-Asa este Adam din anii ’70 s-a renuntat la acest lucru deoarece guvernele au dorit sa sustina cresterea economica la un nivel de neinchipuit cu cateva zeci de ani in urma. Hai sa revenim la subiectul crearii banilor.
-Ok, sunt curios
-Adam, sa zicem ca eu sunt Guvernul. Care este abilitatea principala a unui Guvern?
-Daca vorbim despre bani, as zice ca Guvernul vine tot tipul cu taxe si impozite noi pe care le cere de la noi.
-Asa este, acum sa zicem ca Guvernul are nevoie de mai multi bani decat cei colectati din taxe si impozite. Cum poate sa-i obtina?
-Nu stiu, mai mereu citesc in presa ca Statul se imprumuta insa nu cunosc mecanismul.
-E simplu!Daca are nevoie de bani, Guvernul prin Ministerul de Finante emite titluri de stat sub forma certificatelor de trezorerie și a obligațiunilor de stat.
-Ce sunt acestea?
-Titlurile de stat reprezinta promisiuni de plata ale Statului ca va rascumpara aceste titluri la un moment din viitor si va plati o dobanda neimpozabila de x% .
-Interesant! deci Guvernul imprumuta la populatie?
-Asa este Adam, Guvernul doreste sa imprumute bani de la populatie sau de la investitori pentru a finanta deficitului bugetar sau refinanteaza datoria publica existenta emitand aceste Tiluri de Stat care sunt considerate a fi imprumutri fara risc pentru investitori.
-De ce sunt fara risc? Din cate mi-ai spus chiar tu orice investitie implica un anumit grad de risc.
-Tilurile de Stat sunt considerate fara risc pentru ca sunt exprimate in aceeasi moneda cu moneda Guvernului respectiv. Parctic Guvernul poate incasa oricand taxe si impozite prin care sa ramburseze la scadenta valoarea titlurilor de stat plus dobanda aferenta.
-Mmmda, practic tot noi le platim… Am spus eu ganditor. Si ce rol are Banca Centrala in acest proces?
-Adam, Banca Centrala poate mari masa monetara imprimand bani noi cu care cumpara Titluri de Stat. Guvernul primeste bani, bani care ajung in piata in economia reala in salarii sau profituri ale firmelor care presteaza servicii pentru stat si apoi ajung in banci comerciale. Pe de alta parte Banca Centrala poate vinde Titluri de Stat si banii sunt plasati in piata ajungand ulterior in bancile comerciale unde putem spune ca masa monetara va creste prin mecanismul pe care ti-l voi explica imediat.
-Ok sa inteleg ca Banca Centrala poate emite asa bani oricat fara limita?
-Teoretic da insa nu se intampla asta… Atunci cand Banca Centrala tipareste bani, banii vor fi pusi in circulatie.
-Cum face asta?
-Simplu, Banca Centrala acorda imprumuturi bancilor comerciale. Bancile comerciale platesc dobanda pentru acest imprumut numita „dobanda de politica monetara”
-Cat de mare este aceasta dobanda?
-Daca imprumutul este acordat programat, se aplica dobanda de referinta . Daca imprumutul este la cererea expresa a bancilor comerciale, in acest caz dobanda este mai mare si poarta numele de „dobanda Lombard”(marginal lending facility rate) caz in care bancile sunt nevoite sa garanteze imprumutul cu titluri de valoare.
-Aha! Cine stabileste aceasta dobanda? Pe ce criterii?
-Dobanda de politica monetara este stabilita de bordul bancii centrale si este ajustata in pasi mici astfel incat sa tina sub control tinta de inflatie.
-Deci Banca Centrala nu poate emite oricand bani pur si simplu…
-Asa este, daca ar face acest lucru s-ar observa imediat in puterea de cumparare a monedei care se emite si ar produce o saracire a celor care poseda economii in acea moneda.
-Nu inteleg…
-Adam, sa zicem ca Canca Centrala ar decide astazi sa emita 100 mld Ron de exemplu.
-Ok, din ce mi-ai spus am inteleg ca cei 100 mld vor fi imprumuati bancilor comerciale de catre Banca Centrala.
-Corect! Totusi, este posibil ca bancile comerciale sa nu aiba nevoie de acesti bani la dobanda din prezent astfel ca, tinand cont de pricipiul cererii si al ofertei (prin care pretul pietei se stabileste acolo unde curba cererii intalneste curba ofertei), Banca Centrala va cadea semnificativ dobanda pentru a imprumuta bancilor comerciale suma de 100 mld Ron emisi astfel ca in piata bancara vor intra bani „ieftini” care la randul lor vor fi dati cu imprumut de bancile comerciale la dobanzi semnificativ mai mici.
-Pai asta e foarte bine, nu?
-Aparent ar parea ca e o situatie favorabila persoanelor si companiilor care se imprumuta la banci insa aici trebuie sa discutam despre productivitate la nivel de tara.
-Acum m-ai pierdut… aveam impresia ca sunt la un curs de macroeconomie sau asa ceva insa subiectul ma captivase asa mult ca am intrat in rol.
-Adam, iti voi explica. Daca populatia si companiile vor avea acces usor la bani ieftini (cu dobanda mica) vor dori sa cumpere mai mult decat in prezent iar daca in tara nu se produc mai multe bunuri si servicii gata de cumparat in piata, ce crezi ca se va intampla?
-Comerciantii vor apela la importuri, nu-i asa?
-Exact! Si ce crezi ca se intampla cu cursul de schimb atunci cand importatorii vor avea nevoie de valuta pentru a cumpara bunurile din import?
-Avand in vedere pricipiul cererii si al ofertei, as zice ca moneda noastra, a importatorilor, se va deprecia in relatie cu valuta.
-Foarte bine Adam, ce poti sa-mi spui despre preturile bunurilor importate?
-E simplu! Vor creste si consumatorii vor fi nevoiti sa platesca un pret mai mare pentru bunurile si serviciile pe care le cumpara ceea ce vor si face pentru ca au acces la finantare. Am zis eu mandru…
-Exact prietene! Practic valoarea banilor din buzunar sau cont scade pentru ca puterea de cumparare a acelor bani scade. Partea si mai proasta este ca noi toti chiar si companiile care au economii sau bani in cont in moneda tarii importatoare, pierdem puterea de cumparare si astfel pierdem valoare datorita inflatiei.
-Aha! Inflatia insemna cresterea preturilor?
-Nu. Cresterea preturilor repreinta o consecinta a inflatiei si nu invers. Voi detalia imediat cum creditarea in regim de Rezerva Fractionara este cea care permite bancilor comerciale sa cresca si mai mult masa monetara pusa in circulatie, fapt care va aplifica si mai mult fenomenul inflationist.
-Aha! Acum inteleg de ce nu se poate emite moneda oricat, oricum, totusi chestia asat cu Rezerva Fractionara am mai vazut-o in unele documentare si nu am inteles mare lucru, poti sa-mi explici?
-Adam, sa revenim la Banca Centrala si bancile comerciale. Asa cum am discutat, bancile comerciale pot imprumuta bani atat de la Banca Centrala cat si de la deponenti(populatia care are depozite in banci)
-Ok…
-O banca comerciala poate avea 3 surse de bani pe care-i poate apoi imprumuta. Prima sursa consta in capitalurile proprii, adica profiturile proprii si capitalurile asociatilor. A doua sursa consta in depozitele populatiei si ale companiilor si a treia sursa care crezi ca este?
– Creditele de la Banca Centrala?
-Exact! O banca comerciala nu poate acorda impumuturi care depasesc cele 3 surse la un loc. De fapt nu are dreptul sa imprumute toti acesti bani deoarece deponentii ar putea veni oricand sa-si revendice depozitele. In fiecare tara prin Banca Centrala se impune bancilor comerciale sa mentiona o cota de x% din din suma mentionata mai sus cu titlul de „rezerva fractionara”.
-Interesant… David, ce se intampla cu banii din aceasta rezerva?
-De fapt aceasta rezerva se da cu imprumut Bancii Centrale cu o dobanda foarte mica.
-Care este procentul in Romania?
-In prezent rezerva minima obligatorie in Romania este de 8%. Partea interesanta in ceea ce priveste aceasta rezerva minima obligatorie denumita rezerva fractionara este ca permite multiplicarea masei monetare peste cea initiala emisa de Banca Centrala.
-Hmmmm, cum e posibil?
-Hai sa luam un exemplu. Sa zicem ca zicem un deponent merge la banca si depune 1.000 Ron intr-un depozit la termen la o banca comerciala. Conform celor discutate anterior banca comerciala trebuie sa constituie o rezerva fractionara de cat?
– De 8% adica 80 Ron… am raspuns eu imediat
– Bun! Acesti bani ajung la Banca Centrala care acum poate imprumuta bancii comerciale din nou cei 80 Ron
– Si din nou va depune 8% din cei 80 Ron ca depozit?
-Da. Cei 80 Ron vor genera un depozit de 6.4 Ron iar continuand ciclul de mai sus cei 6.4 Ron vor genera un depozit de 0.51 Ron si tot asa. Dupa 8 astfel de cicluri in exemplul nostru cu 1.000 Ron, masa monetara raportata la cei 1.000 Ron a crescut cu 8.69% care pot fi imprumutati din nou bancilor comerciale.
-Wow, nu stiam ca bancile pot creea bani in acest fel!
-Adam, nu insemna ca bancile au creeat banii insa multiplicarea masei monetare este un rezultat direct al activitatii de creditare.
-Bine David dar atunci bancile comerciale nu cumva contibuie la inflatie prin acesta multiplicare a banilor imprumutati de la Banca Centrala?
-Da, poti spune si asa insa aici intervine rolul dobanzii de politca monetara care regleaza apetitul pietei fata de credite si cantitatea de bani din piata. Poate iti amintesti acesta dobanda cu numele de ROBOR care este principala preocupare a celor care au credite la banci.
-Multumesc pentru clarificare, a fost o lectie foarte interesanta, am spus eu zambind. Totusi nu inteleg cum ma poate ajuta cunoasterea mecanismului de creare a banilor sa fiu mai prosper si sa am mai multi bani.
-Ma bucur ca intrebi Adam, aici lucrurile devin interesante, iata cum….
Va urma…
Stay smart, finacially smart!
Ciprian Stefan